piątek, 17 lutego 2012

Faworki

Mam nadzieje, że udał Wam się Tłusty Czwartek :) Bardzo mi miło, że pod ostatnim postem ktoś pozostawił po sobie ślad :) Dzisiaj przepis na faworki.
Składniki:
20 dag mąki
3 żółtka
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
Szczypta soli

Wszystkie składniki ze sobą zmieszać i urobić w kulkę. Potem ubijać tą kulkę za pomocą wałka dopóki nie pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie rozwałkować ciasto na cienko,  na stolnicy lekko oprószonej mąką.  Następnie wyciąć nożem długie podłużne paski a potem podzielić je na krótsze. (Powinny one mieć około 3 cm szerokości i około 5 długości) Na ich środku wyciąć podłużną dziurkę przez którą przeprowadzić jeden z końców paska.  Następnie smażyć na rozgrzanym oleju. Potem posypać cukrem pudrem i życzę smacznego :)




sobota, 11 lutego 2012

Oponki

16 luty to Tłusty Czwartek, a więc pozostało jeszcze tylko pięć dni. Dlatego też ostatnio wykonałam oponki. Zrobiłam je wczoraj tak na próbę żeby ewentualnie coś poprawić jeśli coś by mi nie wyszło. Wyszło bardzo dobre i moim zdaniem nie muszę już nic w nich zmieniać. Dzisiaj więc zamieszczam dla Was przepis na nie. W najbliższym czasie podam Wam też przepis na faworki, które także idealnie pasują na Tłusty Czwartek :)

Składniki:
0,5kg mąki
0,5kg sera mielonego
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
 Śmietana


Wykonanie:
Przesiej mąkę i dodaj do niej wszystkie pozostałe składniki. Wyrób ciasto. Następnie rozwałkuj je na lekko oprószonej mąką stolnicy, aby ciasto się nie przyklejało. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1cm. Szklanką powykrawaj okrągłe kółka, a mniejszym kieliszkiem małe kółka w środku tych dużych. Oczywiście te małe kółeczka też smażymy. Oponki smaż na głębokim tłuszczu z każdej strony na rumiano. Następnie możemy wyłożyć je na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu ociekł. Potem oponki posyp cukrem pudrem. Gotowe, smacznego :)