piątek, 18 maja 2012

Sałatka z ananasem


Cześć dzisiaj sałatka z ananasem, którą bardzo lubię. Te zdjęcia są jeszcze ze Świąt Wielkanocnych. Proponuje ją zrobić w przezroczystym naczyniu dzięki czemu będzie ładnie widać warstwy. Bardzo prosta do zrobienia :)

Składniki:
5 jajek
Seler marynowany
Por
Kukurydza
Ananas (z puszki)
Majonez

Sposób przygotowania:
Seler marynowany, okrojony w kostkę por, pokrojone jajka, kukurydzę układać warstwowo. Następnie na to wszystko majonez i pokrojony ananas na wierzch. Smacznego :)


sobota, 12 maja 2012

Śniadanie

Cześć :) Od razu Was przepraszam za jakość zdjęć, ale były robione telefonem więc jakość powalająca :/. Dzisiaj mam dla Was mały "bonus" mianowicie moje dzisiejsze śniadanie. Jeszcze takiego czegoś nie było na blogu. Szczerze mówiąc to muszę się przyznać, ale rzadko jem śniadania, bo nigdy przed szkołą nie mam czasu, ale w weekend jest to dla mnie obowiązkiem :) Dlatego też dzisiaj zrobiłam sobie omleta do tego kawkę i na deser świeżą bułkę :)

Dwa białka miksujemy na sztywno, następnie dodajemy na żółtka, dwie łyżeczki mąki i szczyptę soli i miksujemy. Następnie nalewamy to na patelnie z rozgrzanym olejem. Nakładamy np. jak to było w moim przypadku dżem i składamy na pół.
Moja dzisiejsza kawa to jedna łyżeczka kawy rozpuszczalnej zalana gorącym mlekiem. Taką lubię najbardziej :)
Miłego weekendu :)


                           

środa, 9 maja 2012

Zebra


Dzisiaj zebra. To chyba pierwsze ciasto, którego nauczyłam się robić. Bardzo łatwe i szybkie, polecam :)

Składniki:

3 szkl mąki
1,5 szkl cukru
1 szkl oleju
1 szkl wody
3 łyżki kakao
5 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cały cukier waniliowy

Sposób przygotowanie: 
Jajka, cukier, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej i mleko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę wysmarować margaryną. Za pomocą łyżki wykładać do formy na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego :)

środa, 2 maja 2012

Kotleciki warzywne


Od razu chcę przeprosić za tą długą przerwę w pisaniu i obiecuje poprawę :) Dzisiaj kotleciki warzywne na, które znalazłam przepis gdzieś w internecie. Można je podawać z czym się chcę, ja połączyłam je z serem i ketchupem :)

Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
1 por
Szczypiorek
1 cebula
4 łyżki sera żółtego
3 łyżki bułki tartej

 Sposób przygotowania:
 Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce, pora drobno siekamy. Warzywa wrzucamy do osolonej wody i gotujemy chwilę, aż będą miękkie. Odcedzamy i przekładamy do miski, mieszamy razem z utartym serem, posiekanym szczypiorkiem, drobno pokrojoną cebulą i bułką tartą. Formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy bułce tartej. Można dodać trochę mleka, aby kotleciki się nie rozwalały i gotujemy na rozgrzanym oleju. Gotowe :) 




sobota, 7 kwietnia 2012

Babka

Dzisiaj mam dla Was babkę. Ja zrobiłam ją z lukrem, ale można też po prostu posypać cukrem pudrem jeśli ktoś woli. Idealnie pasuje na święta. I od razu chciałam Wam życzyć wesołych, spokojnych i radosnych świąt :)

Składniki:
Masa:
1szkl mąki pszennej
1szk mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki masła
2 jajka
1szkl cukru pudru
1/2szkl mleka
2 łyżki kakao
Lukier:
Cukier puder
Mleko
Aromat śmietankowy
Oliwa z oliwek 

Sposób przygotowania:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać. Utrzeć masło dodając stopniowo po 1 jaju i po 2 łyżkach cukru pudru. Nie przerywając ucierania dodawaj wymieszaną mąkę oraz mleko.Następnie odlej do drugiej miski 1/3 masy, dodaj do niej kakao i utrzyj. Wysmaruj formę masłem i najpierw nałóż jasną masę a potem ciemną masę tak aby nie połączyłam się z jasną. Piec w 170 stopniach przez 40 minut. Lekko przestudzoną babkę wyjmij z formy. Cukier puder wsyp do miski, dodaj kilka kropel aromatu i łyżeczkę oliwy z oliwek. Nalej mleka wedle uznania (zależy jaką chcesz uzyskać konsystencję). Wymieszaj wszystko starannie i nalej na babkę. Możesz też posypać babkę utartą skórką z pomarańczy i rodzynkami.





poniedziałek, 19 marca 2012

Pizza


Dzisiaj pizza, którą robiłam u babci. Była ona kiedyś kucharką i robi ciasto na pizze naprawdę idealnie. Teraz miałam okazję nauczyć się od niej tej sztuki :)

Składniki:
1kg mąki
7dkg drożdzy
2szkl mleka
2 jajka
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
Szczypta soli

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzej, aby było letnie. Następnie wsyp łyżkę cukru i rozmąć drożdże w mleku. Do tego wsyp mąkę (do uzyskania gęstości gęstej śmietany). Odstaw i przykry w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie to wbij dwa jajka, posól szczyptą soli i po trochu dosypuj mąkę ciągle ubijając. W cieście muszą tworzyć się pęcherzyki. Następnie odstaw jeszcze raz do wyrośnięcia. Potem przegarnij  jeszcze raz i dodaj dwie łyżki oleju. Następnie nałóż do tacek i ponownie zostaw do wyrośnięcia, już na tackach. Później wstaw do piekarnika na 15 minut. I gotowe, teraz wystarczy nałożyć co tylko się lubi :) Ja dodawałam m.in.  salami, ogórka, keczup, rzodkiewkę, ser. Życzę smacznego :)




poniedziałek, 12 marca 2012

Ciasto bananowe


Przepis na to ciasto znalazłam w gazecie. Jest ono łatwe i dobre.

 Składniki:
3 dojrzałe banany
200g mąki
200g jogurtu
200g cukru pudru
100g masła
4 jajka
3 łyżki syropu (ja dałam wiśniowy przez co ciasto stało się ciemne, proponuje dodać klonowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:
Jajka utrzyj z cukrem pudrem i masłem. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmieszaj z jogurtem. Obrane i przecięte banany ułóż na natłuszczonej masłem kwadratowej formie. Na banany wylej syrop. Masę przełóż na banany. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i piecz przez 50 minut. Następnie wystudź ciasto w formie, a potem odwróć na deskę.