poniedziałek, 27 lutego 2012

Ciasto marchewkowe


Dzisiaj ciasto marchewkowe. Pierwszy raz jadłam je u sąsiadki w tamtym roku, a teraz postanowiłam spróbować zrobić go sama. Wyszło naprawdę dobre. Polecam :)
Jeżeli ktoś ma ochotę to może także dodać rodzynki i orzechy, ja jednak zrezygnowałam z nich.

Składniki:
4 jajka
1szkl oleju
2szkl mąki
2szkl marchewki
1,5szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu (może być także przyprawa do piernika)

Sposób przygotowania:
Marchewkę utrzyj na małych oczkach. Jajka zmiksuj następnie stopniowo dodawaj do nich cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia.  Po zmiksowaniu wszystkiego dodaj utartą marchewkę i delikatnie zamieszaj. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz