poniedziałek, 19 marca 2012

Pizza


Dzisiaj pizza, którą robiłam u babci. Była ona kiedyś kucharką i robi ciasto na pizze naprawdę idealnie. Teraz miałam okazję nauczyć się od niej tej sztuki :)

Składniki:
1kg mąki
7dkg drożdzy
2szkl mleka
2 jajka
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
Szczypta soli

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzej, aby było letnie. Następnie wsyp łyżkę cukru i rozmąć drożdże w mleku. Do tego wsyp mąkę (do uzyskania gęstości gęstej śmietany). Odstaw i przykry w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie to wbij dwa jajka, posól szczyptą soli i po trochu dosypuj mąkę ciągle ubijając. W cieście muszą tworzyć się pęcherzyki. Następnie odstaw jeszcze raz do wyrośnięcia. Potem przegarnij  jeszcze raz i dodaj dwie łyżki oleju. Następnie nałóż do tacek i ponownie zostaw do wyrośnięcia, już na tackach. Później wstaw do piekarnika na 15 minut. I gotowe, teraz wystarczy nałożyć co tylko się lubi :) Ja dodawałam m.in.  salami, ogórka, keczup, rzodkiewkę, ser. Życzę smacznego :)




poniedziałek, 12 marca 2012

Ciasto bananowe


Przepis na to ciasto znalazłam w gazecie. Jest ono łatwe i dobre.

 Składniki:
3 dojrzałe banany
200g mąki
200g jogurtu
200g cukru pudru
100g masła
4 jajka
3 łyżki syropu (ja dałam wiśniowy przez co ciasto stało się ciemne, proponuje dodać klonowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:
Jajka utrzyj z cukrem pudrem i masłem. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmieszaj z jogurtem. Obrane i przecięte banany ułóż na natłuszczonej masłem kwadratowej formie. Na banany wylej syrop. Masę przełóż na banany. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i piecz przez 50 minut. Następnie wystudź ciasto w formie, a potem odwróć na deskę.



poniedziałek, 5 marca 2012

Zupa-krem z pora


Dzisiaj zupa-krem, czyli coś co naprawdę lubię. Ten krem jest akurat z pora, ale na pewno zdradzę Wam jeszcze na mój ulubiony krem czyli z papryki. Paprykowej zupki nic nie pobije :) Ale to innym razem dzisiaj ta.

Składniki:
2 łyżki masła
400g groszku
2 ziemniaki
600ml bulionu warzywnego
200ml kwaśnej śmietany
Biała część pora
Sól
Pieprz

Sposób przygotowania:
 Por umyj, odetnij piętki i pokrój w krążki. Ziemniaki obierz i pokrój w małe kawałki. Na 2 łyżkach masła podsmaż por i ziemniaki, pod koniec smażenia dodaj groszek. W garnku przygotować bulion i dodaj do niego podsmażonego pora z ziemniakami i groszkiem. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie zupę zmiksuj i dodaj do niej śmietanę, sól i pieprz do smaku. Zupę polecam podawać z grzankami. Życzę smacznego :)



poniedziałek, 27 lutego 2012

Ciasto marchewkowe


Dzisiaj ciasto marchewkowe. Pierwszy raz jadłam je u sąsiadki w tamtym roku, a teraz postanowiłam spróbować zrobić go sama. Wyszło naprawdę dobre. Polecam :)
Jeżeli ktoś ma ochotę to może także dodać rodzynki i orzechy, ja jednak zrezygnowałam z nich.

Składniki:
4 jajka
1szkl oleju
2szkl mąki
2szkl marchewki
1,5szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu (może być także przyprawa do piernika)

Sposób przygotowania:
Marchewkę utrzyj na małych oczkach. Jajka zmiksuj następnie stopniowo dodawaj do nich cukier, olej, mąkę i proszek do pieczenia.  Po zmiksowaniu wszystkiego dodaj utartą marchewkę i delikatnie zamieszaj. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Smacznego :)


wtorek, 21 lutego 2012

Tarta z pomarańczami

Dzisiaj tarta z pomarańczami. Tak naprawdę tarte można robić z jakimikolwiek owocami. Ja akurat miałam pomarańcze więc je wykorzystałam :) Budyń także możemy wybrać jaki chcemy, ja użyłam waniliowego.

Składniki:
500ml mleka
140g zimnego masła + 3 łyżki
225g mąki
1 budyń waniliowy
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
2 pomarańcze

 Sposób przygotowania:
Mąkę, cukier i zimne masło ugnieć. Następnie dodaj żółtko i wodę i zgnieć ciasto. Rozwałkuj je i przenieś do wysmarowanej masłem formy. Wylep nim spód i brzegi. Potem ponakłuwaj go i wstaw do lodówki na 30 minut.  Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Ciasto obłóż folią aluminiową i piecz 15 minut. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 20 minut. Ostudź ciasto i ostrożnie go wyjmij. Budyń ugotuj z mlekiem, wystudź i zmiksuj go z miękkim masłem. Potem nalej do środka tarty. Pomarańcze pokrój i ułóż na wierzchu budyniu. Smacznego :)





piątek, 17 lutego 2012

Faworki

Mam nadzieje, że udał Wam się Tłusty Czwartek :) Bardzo mi miło, że pod ostatnim postem ktoś pozostawił po sobie ślad :) Dzisiaj przepis na faworki.
Składniki:
20 dag mąki
3 żółtka
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
Szczypta soli

Wszystkie składniki ze sobą zmieszać i urobić w kulkę. Potem ubijać tą kulkę za pomocą wałka dopóki nie pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie rozwałkować ciasto na cienko,  na stolnicy lekko oprószonej mąką.  Następnie wyciąć nożem długie podłużne paski a potem podzielić je na krótsze. (Powinny one mieć około 3 cm szerokości i około 5 długości) Na ich środku wyciąć podłużną dziurkę przez którą przeprowadzić jeden z końców paska.  Następnie smażyć na rozgrzanym oleju. Potem posypać cukrem pudrem i życzę smacznego :)




sobota, 11 lutego 2012

Oponki

16 luty to Tłusty Czwartek, a więc pozostało jeszcze tylko pięć dni. Dlatego też ostatnio wykonałam oponki. Zrobiłam je wczoraj tak na próbę żeby ewentualnie coś poprawić jeśli coś by mi nie wyszło. Wyszło bardzo dobre i moim zdaniem nie muszę już nic w nich zmieniać. Dzisiaj więc zamieszczam dla Was przepis na nie. W najbliższym czasie podam Wam też przepis na faworki, które także idealnie pasują na Tłusty Czwartek :)

Składniki:
0,5kg mąki
0,5kg sera mielonego
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
 Śmietana


Wykonanie:
Przesiej mąkę i dodaj do niej wszystkie pozostałe składniki. Wyrób ciasto. Następnie rozwałkuj je na lekko oprószonej mąką stolnicy, aby ciasto się nie przyklejało. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1cm. Szklanką powykrawaj okrągłe kółka, a mniejszym kieliszkiem małe kółka w środku tych dużych. Oczywiście te małe kółeczka też smażymy. Oponki smaż na głębokim tłuszczu z każdej strony na rumiano. Następnie możemy wyłożyć je na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu ociekł. Potem oponki posyp cukrem pudrem. Gotowe, smacznego :)