piątek, 17 lutego 2012

Faworki

Mam nadzieje, że udał Wam się Tłusty Czwartek :) Bardzo mi miło, że pod ostatnim postem ktoś pozostawił po sobie ślad :) Dzisiaj przepis na faworki.
Składniki:
20 dag mąki
3 żółtka
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
Szczypta soli

Wszystkie składniki ze sobą zmieszać i urobić w kulkę. Potem ubijać tą kulkę za pomocą wałka dopóki nie pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie rozwałkować ciasto na cienko,  na stolnicy lekko oprószonej mąką.  Następnie wyciąć nożem długie podłużne paski a potem podzielić je na krótsze. (Powinny one mieć około 3 cm szerokości i około 5 długości) Na ich środku wyciąć podłużną dziurkę przez którą przeprowadzić jeden z końców paska.  Następnie smażyć na rozgrzanym oleju. Potem posypać cukrem pudrem i życzę smacznego :)




1 komentarz:

  1. Sto lat już nie jadłam faworków. Czas by to zmienić :-)Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń